Ryttarsällskap går i graven

Utgivet.se

Med landsbygden i centrum

Ryttarsällskap går i graven

 

SIBBHULT: Klockan klämtar för Sibbhults Ryttarsällskap. Trots en fin anläggning har intresset för att anordna eller delta i aktiviteter och träningar varit lågt i flera år och nu har man bestämt sig för att lägga ner föreningen.

 

- Den senaste tiden har vi inte haft någon verksamhet alls, samtidigt står anläggningen och tickar pengar, säger Åse Strid i Sibbhults RS. Det är väldigt synd, för det finns stor potential. Bilden från en av de sista långritterna i Sibbhults regi.

 

De fasta kostnaderna består framför allt av de fasta avgifterna för el och vatten, samt arrende. Anläggningen består av en klubbstuga, ridbana och stora hagar. Dessutom finns en stallbyggnad påbörjad, med gjuten platta, framdraget vatten och el. Kring sekelskiftet hade man ridskoleverksamhet och planer på ett eget stall. Efter många turer fick man också bygglov.

 

- Väggar och tak ska upp, sedan har man ett fint stall där, suckar Åse. Men det hjälper ju inte när ingen vill jobba ideellt längre, det verkar inte finnas intresse överhuvudtaget. Vi försökte hålla igång med en del långritter på slutet, men vi fick ställa in eftersom det inte var någon som anmälde sig. Träningar har vi inte haft på väldigt länge. Men vi har i alla fall haft hästar där på sommarbete och de som haft hästar där har förstås också utnyttjat ridbanan.

 

Bra tillfälle för någon att ta över

 

Vad som ska hända med anläggningen nu är oklart. Kommunen äger marken och föreningen existerar fortfarande på pappret. Men i april plockar Eon bort elmätaren och kopplar ur strömmen, om inget drastiskt händer innan dess.

 

- Det hade varit roligt om någon ville ta över. Det som krävs i så fall är ett möte där vi lämnar över till en ny styrelse, säger Åse. Det kan också hända att anläggningen hade varit intressant för en annan förening att driva vidare och utveckla, eller kanske en privatperson? Nu är ett bra tillfälle i så fall, snart är det för sent.

 

Åse menar att det inte nödvändigtvis behöver vara en ryttarförening som tar över. Huvudsaken är att det natursköna området används.

 

- Varför inte en hundklubb? Man kan ju använda banan till agility och allt möjligt om man skulle vilja, det är bara fantasin som sätter gränser.

(2014-03-26)

Text : Jeanette Thelander

Bild: Privat

Fakta om Utgivet.se

 

Utgivet.se är en lokal nyhetssajt med redaktion i Hästveda.

 

Ansvarig utgivare är Jeanette Thelander.

 

Nyhetssajten lanserades 3 mars 2014.

 

Bevakningsområdet sträcker sig cirka 1,5 mil ut från Hästveda, se bild nedan.Men även nedslag från andra platser görs när det bedöms vara av intresse för läsarna.

 

I bevakningsområdet bor mer än 30 000 personer, de flesta i mindre orter eller på ren landsbygd. Devisen för tidningen är därför "Med landsbygden i centrum".

Kärnområdet att bevaka för Utgivet.se finns inom den grå cirkeln. Nedslag från andra platser görs när det anses motiverat.

 

Tipsa redaktionen!

Har du en nyhet som du vill dela med dig av?

E-posta till: red@utgivet.se

eller ring:

0708-11 28 16

 

Vill du också annonsera här?

E-posta: annons@utgivet.se

eller läs mer under "Annonsera".

Allt material på Utgivet.se är upphovsrättsskyddat. Citera gärna, men ange källan!