Ny brandbil ska bromsa krisen

Utgivet.se

Med landsbygden i centrum

Ny brandbil ska bromsa krisen

 

HÄSTVEDA: Deltidsbrandkåren i Hästveda ska få en ny brandbil som förväntas kunna bidra till att bromsa den kris som är under uppsegling. Tanken är att den nya bilen, som körs på B-körkort i stället för C-kort, ska bredda rekryteringsunderlaget och få fler att kvala in som deltidsbrandmän.

 

 

- Vi ska vara 20 i arbetsstyrkan på deltidsbrandkåren i Hästveda, men i dagsläget är vi elva, berättar en av arbetsledarna, Ronny Björklund. Av dem är det bara fem-sex stycken som jobbar i Hästveda på dagtid, så det innebär att de och deras arbetsplatser belastas extra mycket om det kommer larm.

 

Den brandbil som finns i Hästveda i dag är visserligen i skick som ny, men den har en hel del år på nacken och för att köra den krävs C-kort.

 

Fystester minsta bekymret

 

- För att kunna använda en släckbil som denna, behöver vi minst fyra personers bemanning, gärna fem, berättar Ronny. Det handlar om såväl rökdykning som arbetsledning och släckning.

 

Problemet är att det bara finns två personer i varje arbetsgrupp i dagsläget eftersom man helt enkelt är för få personer. I och med att den nya bilen ska komma upp i en maxvikt på 3,5 ton, går den att köra på B-körkort och det innebär att rekryteringen kan underlättas.

 

- Det är höga intagningskrav i dag, menar Ronny och då tänker han inte i första hand på fystesterna, som kan vara tuffa i sig.

 

- Fystesterna är egentligen det minsta bekymret. Men man ska dels bo på orten där deltidsbrandkåren finns, man ska även jobba där och kunna inställa sig på fem minuter från det att larmet går, man ska ha en viss minimiutbildning och sist men inte minst ett C-körkort, summerar Ronny. Det är inte särskilt många som uppfyller alla de kriterierna.

 

Samma släckeffekt med ny bil

 

För att minimera vikten i den nya bilen är det inte i första hand vatten som används som släckmedel. Men eftersom de alternativa släckmedel som finns både väger mindre och har högre effekt, så blir släckningseffekten som den nya bilen har i stort sett samma som den gamla.

 

Nyrekrytering är akut, inte bara med tanke på det nuvarande personalläget. Inom kort slutar ytterligare ett par deltidsbrandmän och om inte utvecklingen vänder kan deltidsbrandkåren i Hästveda snart vara ett minne blott.

 

- Vi i Hästveda började prata om den här nya bilen för flera år sedan, berättar Ronny, då hade den kunnat innebära en nystart för oss. Men det är inte förrän nu det har kommit så långt som till upphandling och det kan dra ut på tiden, så vi ska nog inte räkna med att den nya bilen är på plats förrän tidigast nästa år. Då kan det tyvärr vara för sent.

(2014-04-23)

Text : Jeanette Thelander

 

Fler nyheter

 

Fakta om Utgivet.se

 

Utgivet.se är en lokal nyhetssajt med redaktion i Hästveda.

 

Ansvarig utgivare är Jeanette Thelander.

 

Nyhetssajten lanserades 3 mars 2014.

 

Bevakningsområdet sträcker sig cirka 1,5 mil ut från Hästveda, se bild nedan.Men även nedslag från andra platser görs när det bedöms vara av intresse för läsarna.

 

I bevakningsområdet bor mer än 30 000 personer, de flesta i mindre orter eller på ren landsbygd. Devisen för tidningen är därför "Med landsbygden i centrum".

Kärnområdet att bevaka för Utgivet.se finns inom den grå cirkeln. Nedslag från andra platser görs när det anses motiverat.

 

Tipsa redaktionen!

Har du en nyhet som du vill dela med dig av?

E-posta till: red@utgivet.se

eller ring:

0708-11 28 16

 

Vill du också annonsera här?

E-posta: annons@utgivet.se

eller läs mer under "Annonsera".

Allt material på Utgivet.se är upphovsrättsskyddat. Citera gärna, men ange källan!