Mysteriet med Glimma på väg lösas

Utgivet.se

Med landsbygden i centrum

Mysteriet med Glimma mot sin lösning

 

BROBY: Monia Svensson skrev ett fodervärdsavtal gällande sin häst Glimma, med en kvinna i Broby som gällde tills vidare. Men när Monia ville ha tillbaka sin häst var både den och fodervärden borta med vinden. Många har säkert sett annonsen på Blocket, där Monia efterlyser Glimma. Sedan den publicerades i onsdags har den delats många gånger på facebook och det har gett resultat.

 

- Jag har hittat Glimma nu, hon finns några mil utanför Göteborg, berättar Monia.

 

Men historien är långt ifrån slut ännu. Det visar sig nämligen att Glimma blivit bortbytt mot en annan häst och familjen där Glimma nu befinner sig hade ingen aning om att Glimma har en ägare som vill ha hem henne förrän de fick telefonkontakt sent under torsdagseftermiddagen.

 

- Brobykvinnan hade påstått att det var hennes häst när hon gjorde bytesaffären med familjen i Göteborg. De lämnade en nordsvensk i utbyte till kvinnan och har handlat i god tro, säger Monia.

 

Aktuellt med senare köp

 

Berättelsen tar sin början i januari 2013, när Monia var på väg att sälja Glimma på grund av olika omständigheter i livet. Då hörde Brobykvinnan av sig och var intresserad, men ville ha det fyraåriga stoet på foder för ett eventuellt köp senare.

 

- Jag pratade med henne i maj och tanken var att vi skulle skriva ett köpekontrakt vid midsommar. Innan dess skulle hon åka ner till SOS Barnbyar i Afrika, påstod hon. Men sedan hörde hon aldrig av sig och jag fick ingen kontakt på något av de telefonnummer som jag hade, minns Monia.

 

Till slut tröttnade Monia och i juli månad åkte hon till Broby och gården där Glimma skulle befinna sig, men där fanns varken häst eller fodervärd.

 

- Det fanns några andra människor där och när jag frågade efter Glimma sade de att hon var på inridning i Kristianstad och att de skulle be fodervärden ringa mig.

 

Polisanmälan och misskötta djur

 

Men ingenting hände. I oktober åkte därför Monias syster till gården i Broby (Monia själv var vid den här tiden höggravid). Då fanns tre hästar på gården, men ingen av dem var Glimma. Monia bestämde sig då för att lämna in en polisanmälan och gjorde det i november. Hon fick då rådet att skicka ett rekommenderat brev där hon säger upp fodervärdsavtalet. Eftersom det står i avtalstexten att avtalet gäller ”tills vidare” måste det sägas upp för att polisen ska kunna ingripa. Men det rekommenderade brevet hämtades aldrig ut.

 

- Men den 29 november läser jag i tidningen om misskötta djur som har omhändertagits på en gård i Broby. Ägarna har bara flyttat och lämnat djuren vind för våg. Jag ser på bilderna att det är samma gård som Glimma varit på och ringer polisen och ber dem kolla om min häst finns med bland de beslagtagna djuren. Men det gör de inte, de säger att det bara är nordsvenskar, men Glimma är en korsninghäst som skulle kunna förväxlas med en nordsvensk om man inte är så duktig på hästraser.

 

Glimma är chipmärkt och det skulle alltså vara enkelt att utesluta att någon av hästarna var hon, men någon sådan kontroll gjordes inte, enligt Monia.

 

- Det låter ju inte klokt att inte polisen gör mer, säger hon.

 

Efterlysningar gav resultat

 

Sedan dess har inte mycket hänt, förrän nu. Monia tog nämligen kontakt med sitt försäkringsbolag, eftersom hon hela tiden har fortsatt att betala försäkringen för Glimma.

 

- Där fick jag äntligen hjälp. En del har sagt till mig att jag är dum som lämnade hästpasset till Brobykvinnan, men enligt försäkringsbolaget är det helt rätt, passet ska följa med hästen. Men mitt försäkringsombud lade ut efterlysning på Glimma på facebook och jag gjorde likadant, och så bad vi folk att dela. I går lade jag ut efterlysningen på Blocket och det har hört av sig väldigt många människor.

 

- Tack vare det fick jag så småningom kontakt med familjen i Göteborg. Men jag vet inte vad som kommer att hända nu.

 

Monia kommer att kontakta polisen på nytt och hoppas att de ska kunna ingripa, nu när hästen är lokaliserad. Fortsättning på historien lär följa de närmaste dagarna.

(2014-03-27)

Text : Jeanette Thelander

Relaterade artiklar

Fallet Glimma unikt

Fakta om Utgivet.se

 

Utgivet.se är en lokal nyhetssajt med redaktion i Hästveda.

 

Ansvarig utgivare är Jeanette Thelander.

 

Nyhetssajten lanserades 3 mars 2014.

 

Bevakningsområdet sträcker sig cirka 1,5 mil ut från Hästveda, se bild nedan.Men även nedslag från andra platser görs när det bedöms vara av intresse för läsarna.

 

I bevakningsområdet bor mer än 30 000 personer, de flesta i mindre orter eller på ren landsbygd. Devisen för tidningen är därför "Med landsbygden i centrum".

Kärnområdet att bevaka för Utgivet.se finns inom den grå cirkeln. Nedslag från andra platser görs när det anses motiverat.

 

Tipsa redaktionen!

Har du en nyhet som du vill dela med dig av?

E-posta till: red@utgivet.se

eller ring:

0708-11 28 16

 

Vill du också annonsera här?

E-posta: annons@utgivet.se

eller läs mer under "Annonsera".

Allt material på Utgivet.se är upphovsrättsskyddat. Citera gärna, men ange källan!