Hingstvisning drog storpublik

Utgivet.se

Med landsbygden i centrum

Hingstvisning drog storpublik

 

TULLSTORP: Helgens största publikevenemang i våra trakter var utan jämförelse Jan Brinks hingstvisning på Tullstorp. Mer än 2000 besökare kom för att titta på fantastiska hästar och se sig om i stall och ridhus. Ytterligare 65 000 personer runt om i hela världen såg lördagens visning via webben.

 

- Det är mycket arbete med hingstvisningen, men det är väldigt kul också, och mycket uppskattat, säger Jans hustru, Catharina Brink. Förra året kom en dam från Norrland ner hit, hon hade åkt tåg i flera dagar och sov sedan över på vandrarhem innan hon åkte tillbaka igen. Det är fantastiskt vilket engagemang som finns!

 

Catharina berättar om ridklubbar från när och fjärran som kommer i gemensamma bussar och nämner sällskapet Ladie´s Dressage Club från Kungsbacka som dök upp förra året och hade med sig korgar med mat och vin och gjorde hingstvisningen till en picknick. Många av årets besökare är verkliga stammisar.

 

Letar hingst

 

- Jag är här för att jag letar efter en hingst att betäcka ett av mina ston med, men jag har inte bestämt mig ännu, förklarade Åse Stridh, som tillbringade hela helgen med att leta, under lördagen på Flyinge (som också hade hingstvisning) och på söndagen på Tullstorp.

 

Hon intog en bra åskådarplats i ridhuset tillsammans med maken Kjell och gode vännen Peter Brenk. Tillsammans har de varit på Tullstorps hingstvisningar många år i rad.

 

- Det är tradition, det får man inte missa, menar Peter.

 

- Man kan säga att vi är här för att se framtiden inom hästsporten, tillägger Åse. Hingstvisningarna här på Tullstorp är speciella, de är gemytliga, personliga och nära, fastän det är stora stjärnor som är här, både hästar och människor.

 

Imponerande anläggning

 

Bredvid står Camilla Svensson och Roger Plateryd. Camilla har varit på Tullstorp tidigare, men det är första gången för Rogers del.

 

- Jag vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig, men det är roligt att vara här och anläggningen är ju imponerande, säger Roger.

 

- Jag har en valack hemma och ett litet, litet shettissto, så jag letar inte efter hingst, säger Camilla. Men det är kul att titta på de fina hästarna som finns här.

 

Det går att boka 22 hingstar genom Tullstorp Dressage Stable och elva av dem visas för publiken. Under visningsdagarna får alla som bokar hingst en rejäl rabatt på 2000 kronor.

 

- Det är så svårt med rabatter annars, förklarar Jan Brink. Vi gör det enkelt, vi ger rabatt under de här två dagarna och vi ger rabatt till alla.

 

Både hoppning och dressyr

 

Jan drar gärna en lans för svenskuppfödda hästar och menar att det är onödigt att gå över ån efter vatten:

 

- Aveln är global i dag och man använder sig av samma blodslinjer. Därför spelar det ingen större roll var någonstans hästen är född.

 

Ett lokalproducerat exempel finns med på visningen, fyraårige RayMore. Ägaren finns visserligen i USA, men RayMore är uppfödd av Kerstin och Thorn Nilsson i Hässleholm. Mer lokalt än så blir det knappast.

 

Årets visning bjöd på nästan lika många hingstar inriktade mot hoppning som dressyr. En av dem var Magic Park, som visades av Royne Zetterman, som också äger hästen.

 

- Den här hästen är en dröm att rida på hinder och har en galopp som verkligen är magi. Och jag kan säga att ju äldre man blir, desto bättre tävlingsmaskiner behöver man, annars blir det tråkigt att rida, sade Royne medan han lät hästen rinna över hindren.

 

Chans att se individen

 

Efter ett par timmars ögonfägnad avslutades visningen och publiken strömmade ut ur ridhuset för att vandra runt i de olika stallen och spana in hästarna på nära håll. Men först gjorde många ett stopp strax utanför för att få en gratis korv och öl eller cider till. En av dem som passade på att studera hingstarna på nära håll var Åse Stridh, som till slut bestämde sig för hingsten Careful.

 

- Jag hade en annan i tankarna, men tyckte inte att han verkade så trevlig när man hälsade på honom i boxen. Det är fördelen med att komma hit och få träffa hingstarna också, man får en känsla för vad det är för individer också, vilken personlighet de har.

 

Precis så är det tänkt att hingstvisningarna på Tullstorp ska fungera, enligt Jan Brink:

 

- Vi gör visningarna familjära och har vår speaker, Åsa Stibner, som ställer alla möjliga frågor som även kunderna vill ha reda på. Meningen är att den som letar hingst ska kunna få möjlighet att se lite personlighet också. I stallet här ser man blicken och ögonen, det är viktigt.

 

Moderna sporthästar

 

Jan strävar efter att utveckla "en modern sporthäst". Med det menar han en hästtyp som är smäcker och som kvinnor kan rida med lätthet. Dagens ryttare består nämligen till 80 procent av kvinnor.

 

- Det får inte vara några kolosser. Ska de vara höga måste det vara mycket luft under, de ska ha långa ben och vara tillräckligt ädla. Men man ska också vara klar över att de hästar som man ser så här, det är inte med automatik som avkommorna blir likadana. Det krävs hårt arbete för att till exempel bygga upp de muskler som visningshästarna har.

 

Framåt femtiden på eftermiddagen beger sig de sista eftersläntrarna hemåt från Tullstorp. Alla inblandade kan andas ut efter två lyckade dagar. För det är ett stort gäng som får hingstvisningen att fungera. Veckan innan kommer extra förstärkning i form av före detta praktikanter och andra som hjälper till med städning, putsning och allt annat praktiskt som måste fixas.

 

Fantastiska medhjälpare

 

- Vi har haft åtta tjejer som hjälpt till här och de är helt fantastiska, säger Catharina Brink. De tar ledigt från skolan för att komma hit.

 

När det mest akuta är undanröjt på söndagen och hästarna har fått mat, blir det en snabb dusch innan den interna avslutningen. Då bjuder Catharina och Jan alla som har hjälpt till på en fin middag, för att visa sin uppskattning.

 

- Det blir ett sällskap på ungefär 25 personer, så jag har lagat massor av mat, ler Catharina. Det blir lasagne och cheesecake och tacktal och det hela. Vi vill verkligen visa hur mycket de här människornas insatser betyder för oss.

(2014-03-23)

Text och bild: Jeanette Thelander

 

Fakta om Utgivet.se

 

Utgivet.se är en lokal nyhetssajt med redaktion i Hästveda.

 

Ansvarig utgivare är Jeanette Thelander.

 

Nyhetssajten lanserades 3 mars 2014.

 

Bevakningsområdet sträcker sig cirka 1,5 mil ut från Hästveda, se bild nedan.Men även nedslag från andra platser görs när det bedöms vara av intresse för läsarna.

 

I bevakningsområdet bor mer än 30 000 personer, de flesta i mindre orter eller på ren landsbygd. Devisen för tidningen är därför "Med landsbygden i centrum".

Kärnområdet att bevaka för Utgivet.se finns inom den grå cirkeln. Nedslag från andra platser görs när det anses motiverat.

 

Tipsa redaktionen!

Har du en nyhet som du vill dela med dig av?

E-posta till: red@utgivet.se

eller ring:

0708-11 28 16

 

Vill du också annonsera här?

E-posta: annons@utgivet.se

eller läs mer under "Annonsera".

Se hingstvisningen på webben

 

Hingstvisningarna på Tullstorp är en tradition med mer än 15 år på nacken.

 

Sedan några år tillbaka lägger man ut hingstvisningen på nätet, vilket gör att en internationell publik kan ta del av den.

 

Första gången man lade ut hingstvisningen på webben, kraschade bredbandsleverantörens server, eftersom så många gick in samtidigt och tittade.

 

När lördagens visning lades ut på nätet tittade 65000 människor på filmerna samma dag.

 

Du hittar årets hingstvisning på Tullstorp här.

 

 

Vill du annonsera här? Kontakta annons@utgivet.se

Allt material på Utgivet.se är upphovsrättsskyddat. Citera gärna, men ange källan!