Folklig manifestation för miljön

Utgivet.se

Med landsbygden i centrum

Folklig manifestation för miljön

 

BROBY: Earth Hour i Broby blev en folklig manifestation för miljön. Kulturhuset Vita skolan hade lockat folk i alla åldrar som minglade, åt våfflor, lyssnade på musik och inspirationstal, innan det var dags för nedräkning och nedsläckning med efterföljande fackeltåg till kyrkan.

 

- Vi har varit på biskopsvisitation tidigare i dag och så kom vi förbi, tog en våffla och hamnade här, berättar Anna-Stina Thagesson som tillsammans med Runa Liedman var på väg in för att lyssna på inspirationstalet av Ann Jönsson från Naturhälsan.

 

I bakgrunden stod Henrik Arvidsson och Kenneth Liedman från kommunens samhällsbyggnadsavdelning och såg nöjda ut. De var behjälpliga med allt praktiskt och intygade att allt flöt på som det skulle.

 

- Detta är bara ett par timmars jobb, det är planeringsarbetet som är det stora, påpekade Kenneth. Det är vår energirådgivare Charlotta Gibrand som dragit det tunga lasset och satt ihop programmet för kvällen.

 

Kvällen inleddes med att Prästagårdsskolans 2B spelade fiol och cello och Musikskolan fyllde på med mer musik innan samhällsbyggnadsavdelningens Charlotta Gibrand och Monika Ericsson berättade om Earth Hour och vad det står för.

 

"En framtida minnesstund över människans galenskap"

 

Ann Jönsson hoppades i sitt inspirationstal att Earth Hour i framtiden skulle bli en minnesstund i stället, över människans galenskap. "Då kommer vi att tänka tillbaka och förundras över att det fanns en tid när vi arbetade mot naturen i stället för med den", sade hon bland annat.

 

Talet var uppskattat och kommunstyrelsens ordförande i Östra Göinge kommun, Patric Åberg (M), överräckte en stor bukett blommor och menade att om någon kunde inspirera, så var det Ann. Det var han inte ensam om att tycka:

 

- Jag måste säga det till dig, du är en ”redig tös”, sade en kvinna ur publiken. Du säger saker så enkelt och du har så rätt. Jag brukar läsa dina krönikor också, inte bara en gång utan minst två-tre gånger!

 

I biblioteket hängde två utställningar, en som klass 2B på Prästagårdsskolan gjort och en med tänkvärda övningar från Energifallet.se, ett skolprojekt som Naturskyddsföreningen genomför med stöd av Energimyndigheten. Båda utställningarna går att beskåda fram till 5 april.

 

Efter nedräkningen och nedsläckningen ringlade ett långt fackeltåg genom byn, från Kulturhuset till kyrkan, där det blev musikunderhållning av Musikskolan i skenet av tända stearinljus. Delar av den vuxna publiken avslutade sedan kvällen med mat, dryck och akustisk livemusik på Broby Gästis.

(2014-03-29)

Text : Jeanette Thelander

 

 

Fakta om Utgivet.se

 

Utgivet.se är en lokal nyhetssajt med redaktion i Hästveda.

 

Ansvarig utgivare är Jeanette Thelander.

 

Nyhetssajten lanserades 3 mars 2014.

 

Bevakningsområdet sträcker sig cirka 1,5 mil ut från Hästveda, se bild nedan.Men även nedslag från andra platser görs när det bedöms vara av intresse för läsarna.

 

I bevakningsområdet bor mer än 30 000 personer, de flesta i mindre orter eller på ren landsbygd. Devisen för tidningen är därför "Med landsbygden i centrum".

Kärnområdet att bevaka för Utgivet.se finns inom den grå cirkeln. Nedslag från andra platser görs när det anses motiverat.

 

Tipsa redaktionen!

Har du en nyhet som du vill dela med dig av?

E-posta till: red@utgivet.se

eller ring:

0708-11 28 16

 

Vill du också annonsera här?

E-posta: annons@utgivet.se

eller läs mer under "Annonsera".

Allt material på Utgivet.se är upphovsrättsskyddat. Citera gärna, men ange källan!