100 000 till fritidsgården

Utgivet.se

Med landsbygden i centrum

100 000 för flytt av fritidsgården

 

HÄSTVEDA: Hässleholms kommun satsar nu 100 000 kronor på en ny fritidsgård i Hästveda. Efter önskemål från den ideella förening som driver fritidsgården har kommunen ställt källaren på Hantverksgården till förfogande och kommer bland annat att installera ett nytt ventilationssystem. Verksamhetsstart i de nya lokalerna är beräknad till

1 maj.

 

Fritidsgårdens lokaliteter i Hästveda har blivit något av en följetong. Sedan huset på Östergatan dömdes ut och revs 2011, har turerna varit många. Under en period var man inhyst på ovanvåningen i Hantverksgården, men det var ingen lösning som fungerade tillfredsställande. Det fanns också förslag på att fritidsgården skulle flytta in i anslutning till förskolans lokaler, men även gamla Konditori Rullåsen, missionshuset och en gammal snickerifabrik fanns med i diskussionerna. Till slut hittade Fritidsgårdsföreningen en källarlokal på Bygatan, där man har huserat sedan 2012.

 

- Men tyvärr har det inte fungerat riktigt bra, det heller, säger Björn Jochmus Stöcke som är ordförande i fritidsgårdsföreningen. Lokalerna ligger i ett vanligt hyreshus och ungdomarna känner sig inte riktigt trygga där.

 

Tillbaka till Hantverksgården

 

Nu har man kommit överens med kommunen om att flytta in i Hantverksgårdens källare, som till stora delar står oanvänd. Den enda frekventa och regelbundna användningen av lokalen står Hästveda Bridgeförening för. Därutöver använder Hästvedarevyn källaren under just den här perioden varje år, då man repeterar och har föreställningar för revyn.

 

- Vi har varit i kontakt med de andra föreningarna och tillsammans med kommunen har vi kommit fram till en bra lösning, säger Björn. Hade vi till exempel haft lokalerna nu, så hade vi helt enkelt hållit stängt de helger som är aktuella för revyn. Bridgeföreningen får flytta upp en våning med sin verksamhet.

 

En uppfräschning av källarlokalerna behövs dock. Kommunen installerar ett nytt ventilationssystem för 75 000 kronor och byter också ut en del vitvaror i köket. Dessutom får föreningen 25 000 kronor till färg och annat som behövs för att få lokalerna i ordning. Arbetet kommer ungdomarna själva att stå för.

 

Gör jobbet själva

 

- Ja, målning och sådant gör vi själva, annars hade inte pengarna räckt långt, konstaterar Björn. Då får vi det som vi vill ha det och ungdomarna kan känna att det verkligen är deras lokaler.

 

Det ser alltså ut som om följetongen om fritidsgården i Hästveda är på väg att ta slut och att gården får en permanent lösning på sitt lokalbehov.

 

- Det känns väldigt skönt det här, säger Björn. Vi har väldigt fina ungdomar och kommunen har varit mycket tillmötesgående. Jag är säker på att det kommer att bli bra.

(2014-03-24)

Text : Jeanette Thelander

 

Fakta om Utgivet.se

 

Utgivet.se är en lokal nyhetssajt med redaktion i Hästveda.

 

Ansvarig utgivare är Jeanette Thelander.

 

Nyhetssajten lanserades 3 mars 2014.

 

Bevakningsområdet sträcker sig cirka 1,5 mil ut från Hästveda, se bild nedan.Men även nedslag från andra platser görs när det bedöms vara av intresse för läsarna.

 

I bevakningsområdet bor mer än 30 000 personer, de flesta i mindre orter eller på ren landsbygd. Devisen för tidningen är därför "Med landsbygden i centrum".

Kärnområdet att bevaka för Utgivet.se finns inom den grå cirkeln. Nedslag från andra platser görs när det anses motiverat.

 

Tipsa redaktionen!

Har du en nyhet som du vill dela med dig av?

E-posta till: red@utgivet.se

eller ring:

0708-11 28 16

 

Vill du också annonsera här?

E-posta: annons@utgivet.se

eller läs mer under "Annonsera".

Vill du annonsera här? Kontakta annons@utgivet.se

Allt material på Utgivet.se är upphovsrättsskyddat. Citera gärna, men ange källan!